REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (2023)

¡Bienvenido a Tulum! Tulum is zonder twijfel de hotste bestemming van Mexicoop dit moment. Tussen de palmbomen vind je tientallen beachclubs, boutique winkels, dehipste cafe’s, yoga retreats en idyllische hotels. Niks moet maar alles kan in Tulum. Je kan een paar leuke dagtrips maken, lekker luieren bij een beachclub of alle hotspots van Tulum afvinken. Wij zijn er de afgelopenjarenmeerdere keren geweest en en hebben praktisch alles gezien en gedaan. Hieronder hebben we onze beste tips voor Tulum op een rijtje gezet!

Onderwerpen verberg

  • Onze mening over Tulum
  • Hoe kom je in Tulum?
  • Wat te doen in Tulum?
  • Goede restaurants in Tulum
  • Onze favoriete adresjes in Tulum

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (1)

Wat ooit een slaperig dorpje was, is nu uitgegroeid tot één van de meest bekende hotspots van Centraal-Amerika. Tulum is daarom een gevalletje you hate it or you love it. Zonder twijfel zijn er heel veel mooie plekken om te ontdekken. Van de uitgestrekte paradijselijke stranden, wonderlijke cenotes tot de eeuwenoude tempels. Tulum is opgedeeld in twee delen: Tulum Pueblo en Tulum Beach. Aan het strand vind je vele exclusieve beachclubs, peperdure hotels en hippe restaurants. De prijzen zijn er extreem en het is er zien en gezien worden.

Is dit niet jouw ding dan is Tulum Pueblo een fijn alternatief en meer laid back. Hier is het leven een stuk goedkoper en het is een prima uitvalsbasis om naar het strand te fietsen of de andere plekken in de omgeving te bezoeken. Hoewel Tulum compleet ontploft is door het toerisme, raden we het nog steeds aan want er is heel veel moois te zien. Zelf vonden we het ook wel grappig om ons bij Tulum Beach te verbazen over de veel te rijke, veelal jonge Amerikanen, die met grote hoeden en kleine bikini’s flaneren bij de populaire hotspots.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (2)

Verreweg de meeste mensen reizen naar Tulum vanuit Bacalar, Cancun of Valladolid.

Van Bacalar naar Tulum

Met de huurauto:2,5 uur rijden

Met de bus: 3uur reistijd vanaf €15 en rijdt meer dan 20x per dag

Van Cancun naar Tulum

Met de huurauto:2 uur rijden

Met de bus:er vertrekken zowel grote tourbussen als shuttlebussen richting Tulum. Je hebt keuze om op te stappen bij Cancun Airport of het ADO busstation in Cancun. Zie hier de verschillende bussen, vertrektijden en reserveer alvast je ticket.

Van Valladolid naar Tulum

Met de huurauto: 1,5 uur rijden

(Video) PUERTO ESCONDIDO, MEXICO (2022) | 6 Things You HAVE TO do in Puerto Escondido, Oaxaca

Met de bus: een kleine 2 uur reistijd vanaf €9 en rijdt 15x per dag

Tip:In Tulum moet je op sommige plekken je auto in gele parkeervakken parkeren. Zorg ervoor dat je autobanden binnen de gele lijnen staan want als de auto buiten het vak staat, bestaat de kans dat je auto wordt weggesleept. Om hem weer terug te krijgen moet je een flinke boete betalen.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (3)

Om Tulum te bezoeken raden we je aan om er minimaal 4 nachten te verblijven. Zo kan je op je gemak de hotspots bezoeken, kan je een dagtripje maken en heb je nog genoeg tijd over voor pure ontspanning op het strand. Hieronder lees je wat te doen in Tulum.

Verken Tulum op de fiets

Een hele relaxte manier om Tulum te verkennen is dooreen fiets te huren. Je kan fietsen huren voor 150 pesos voor 24 uur. Je moet je paspoort afgeven als borg maar in de meeste gevallen accepteren ze ook je rijbewijs. Zorg dat je er een goed hangslot bij krijgt zodat je de fiets ergens aan vast kunt maken want er worden best vaak fietsen gestolen in Tulum. Je kan overal in Tulum fietsen huren maar het is aan te raden om een bedrijf met goede recensies te zoeken gezien je toch je paspoort of rijbewijs moet afgeven. Ola Bike Tulum is zo’n betrouwbaar bedrijf waar je goede fietsen kan huren.

Tip: Als je je rugzak in het mandje voorop je fiets zet, doe dan de hengsels om je stuur zodat niemand je rugzak kan pakken.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (4)

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (5)

Bezoek de cenotes rondom Tulum

In Mexico vind je duizenden cenotes die perfect zijn om lekker in af te koelen en ook bij Tulum zijn er een aantal hele mooie te vinden. Drie daarvan mag je zeker niet overslaan als je het aan ons vraagt.

Gran Cenote is fantastisch om te snorkelen. Er zwemmen veel vissen en je kan er zelfs kleine schildpadden tegenkomen! Er zijn snorkels te huur maar dat is vrij prijzig dus het is beter om een eigen snorkel mee te nemen als je die hebt. Houd wel in je achterhoofd dat Gran Cenote erg drukbezocht wordt dus ga het liefst zo vroeg mogelijk. De entreeprijs is vrij hoog (€13) en het is goed om te weten dat je geen camera mee mag nemen. Een GoPro of telefoon mag wel mee naar binnen en bij de ingang checken ze je tas. Gran Cenote ligt op 5 kilometer buiten Tulum Pueblo.

Cenote Dos Ojos heeft extreem helder water en is een van de beste cenotes om mooie foto’s te maken. Er loopt een heel netwerk van tunnelsen grotten onder en voor de ervaren duiker is dit dan ook een fantastische plek om een duik te maken. Cenote Dos Ojos ligt op 20 kilometer ten noorden van Tulum op de weg naar Playa Del Carmen.

Cenote Calavera is in tegenstelling tot de cenotes hierboven, een veel kleinere cenote en letterlijk een gat in de grond waar je in kan springen. Eenmaal in het water kan je meer van deze bijzondere cenote ontdekken. Rondom de cenote staan wat ligbedjes om tussen het zwemmen door op te relaxen. Cenote Calavera ligt op 3 kilometer afstand van Tulum Pueblo.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (6)

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (7)

(Video) Mexico's NUDIST BEACH Zipolite, Oaxaca

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (8)

Drink een mojito bij Batey in Tulum Pueblo

Batey is the place to be in Tulum Pueblo. Waar het bij bars in Tulum Beach veel draait om de looks, is het bij Batey lekker rauw. Iedereen zit hier bij elkaar aan grote tafels. Super leuk want hierdoor leer je gemakkelijk andere mensen kennen en heb je al snel een gezellige avond. Dat is trouwens niet moeilijk bij Batey want hier is iedere avond livemuziek en er hangt eigenlijk altijd een lekker sfeertje. Bestel zeker een mojito als je hier bent. Ze hebben 7 verschillende smaken op het menu staan waarvan de mojito met passievrucht (maracuya in het Spaans) onze favoriet is. Cheers!

Ook leuk: liever geen gedeelde tafels maar wel de gezelligheid en livemuziek? Dan isAjala, 30 meter lopen van Batey, ook een hele leuke plek voor een drankje.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (9)

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (10)

De Maya ruïnes van Tulum

De ruïnes van de Maya tempels in Tulum zijn uniek. Tulum was één van de meest belangrijke en laatste handelssteden die ooit door de Maya’s werden gebouwd. Het is in de 13e eeuw gebouwd en het is de enige Maya-stad aan zee. Hierdoor kwamen alle land- en zeeroutes bij elkaar en dit zorgde ervoor dat er veel handel werd gedreven in de stad. De tempel is op een 12 meter hoge klif gebouwd en met de turquoise blauwe zee op de achtergrond, is dit een prachtig plaatje. Je kan ervoor kiezen om je rond te laten leiden door een gids die je alles zal vertellen over de tempels en de Maya’s. Wil je zelf de tempels verkennen dan kan dat natuurlijk ook en kan je de borden lezen met daarop korte informatie. Neem je zwembroek mee want nadat je de ruïnes hebt gezien, kan je nog een duik nemen in de kleine baai onder een van de tempels.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (11)

Snorkelen met schildpadden bij Akumal

Het blijft een van de meest bijzondere dieren om onder water tegen te komen: de zeeschildpad. Het water voor de kust van Akumal is het leefgebied van de groene zeeschildpad en je kan ze hier zelf aanschouwen. Groene zeeschildpadden eten voornamelijk zeegras en de bodem voor de kust van Akuamal is hier helemaal mee bedekt. Hierdoor leven de zeeschildpadden dichtbij de kust en zijn ze makkelijk te spotten.

Sinds een aantal jaren is de groene zeeschildpad een beschermde diersoort en daarom is Akumal Bay ook eenbeschermd natuurgebied. Het snorkelen met de schildpadden in Akumal is de afgelopen jaren zeer populair geworden en daarom mag je nog maar in een klein deel van de zee vrij zwemmen en snorkelen. Hier kan je deschildpadden tegenkomen maar als je meer kans wilhebben dan moet je mee met een tourtje. Dit is om de dieren te beschermen zodat mensen zich aan de regels houden en dedieren niet aanraken. Heelgoed natuurlijk maar het maakt deervaring wel iets minder omdat je met een groepje bent. Alsnog is het bijzonder om deschildpadden te zien rondzwemmen maar het is goed om dit vooraf te weten zodat je niet teleurgesteld bent.Akumal ligt op een kleine 30 km afstand vanaf Tulum.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (12)

Chillen bij de beach clubs van Tulum

Beach clubs vind je in alle verschillende soorten en maten in Tulum. Chic, ordinair, over de top en juist lekker lokaal. Wij houden zelf niet heel erg van de dure beach clubs en kiezen vaak voor de wat goedkopere beach club met een ongedwongen sfeertje. Bij sommige beach clubs gaat het namelijk erg om zien en gezien worden.

Chile Tulum is een leuke low budget beach club. De sfeer is hier heel relaxed en het eten is erg lekker. Spreekt een fancy beach club je toch meer aan? Dan zijn Papaya Playa Project en Coco Tulum beide goede keuzes. Houd er wel rekening mee dat je hier een minimum bedrag moet uitgeven om hier de dag door te brengen dat vaak meer is dan €60. Een echte lokale beach club is El Ultimo Maya. Dit ligt in het National Park Sian Ka’an, net naast Tulum. Het strand is hier onaangetast en je kan echt genieten van de rust. El Ultimo Maya is een beetje eenvoudig maar dat vonden wij juist erg leuk. De mensen zijn super aardig en de taco’s met verse vis of garnalen zijn er verrukkelijk.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (13)

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (14)

Bezoek de mooiste stranden van Tulum

De stranden rondom Tulum zijn een van de meest paradijselijke stranden die wij ooit gezien hebben. Het zand is hier zo wit dat wanneer de zon schijnt, het zelfs pijn doet aan je ogen. De meeste stranden staan vol met hoge palmbomen en het zeewater is heerlijk van temperatuur. Naast Tulum Beach, dat natuurlijk niet te missen is, zijn er nog een paar stranden die het waard zijn om te bezoeken. Playa Paraíso en Playa Tankah zijn beide prachtig. Bij de laatste betaal je entree maar het is wel een bijzondere plek doordat het water hier stiller ligt in een cirkel van rotsen.

Sidenote:Door klimaatverandering spoelt er aan de oostkust van Mexico een aantal keer per jaar een hele berg zeewier aan. Van de een op de andere dag kan het witte zandstrand bedolven zijn met bruin zeewier dat na een tijdje gaat rotten en stinken in de zon. Wanneer het zeewier is aangespoeld zijn er altijd veel mensen aan het werk om het zeewier weer zo snel mogelijk op te ruimen. Helaas is het soms zoveel dat het een tijdje duurt voordat het strand weer schoon is. Gelukkig ligt er zeker niet altijd zeewier. Je kunt hierin dus echt pech of geluk hebben. Dit verschijnsel is niet seizoensgebonden en kan van plek tot plek verschillen. Soms ligt er dus wel zeewier op Isla Holbox en niet in Tulum of andersom.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (15)

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (16)

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (17)

Bewonder het indrukwekkendste kunstwerk van Tulum

Iedereen die van reizen houdt en actief is op Instagram heeft dit kunstwerk wel eens ooit voorbij zien komen om zijn of haar tijdlijn. Dit indrukwekkende kunstwerk is gemaakt door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Daniel Popper. Het is een poort van een vrouwelijk bovenlichaam en is helemaal gemaakt van hout en touw in Burning Man stijl. Ontzettend indrukwekkend wanneer je alle details van dichtbij bekijkt.Dit kunstwerk is natuurlijk erg fotogeniek en overdag staat hier dan helaas ook vaak een rij van mensen die een foto willen maken. Je vindt dit kunstwerk op deze locatie bij de ingang van Raw Love Cafe en je moet tegenwoordig entree betalen. Openingstijden: 09:00-18:00

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (18)

Uitgaan in Tulum

Je kan Tulum eigenlijk niet verlaten zonder dat je op een leuk feestje bent geweest. Net zoals de beachclubs, heb je ook feestjes en zelfs festivals in alle soorten en maten. Zo heb je hele exclusieve strandfeesten bij Papaya Playa Project, waar de beste dj’s komen en waar je makkelijk $100 entree per persoon moet betalen. Echter hoeft een leuke avond je echt niet altijd bergen geld te kosten. Bij Gitano is het vaak heel gezellig. Check die dag vooraf even bij je hotel wanneer het waar te doen is. Het wisselt namelijk welke avonden er waar een feestje is. Batey in Tulum Pueblo, waar we het hierboven al over hadden, hoort natuurlijk ook bij dit lijstje. De meest levendige avonden zijn vrijdag, zaterdag en zondag en dan zijn er ook vaak feestjes waarvoor je een ticket nodig hebt zoals feestjes in de jungle of een cenote.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (19)

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (20)

Uit eten gaan in Tulum is iedere dag een feest. Er zijn zo veel restaurants en café’s dat kiezen moeilijk is. Wij hebben bij veel verschillende restaurants gegeten en delen hier een aantal favorieten. Begin je de dag in Tulum Pueblo dan kan je bij Del Cielo heerlijk ontbijten. De menukaart is super uitgebreid en heeft voor ieder wat wils. Word je wakker bij Tulum Beach dan ga je voor de allerlekkerste fruitbowls naar Raw Love Café en ook bij Fresco’s scoor je een heel gezond ontbijt zoals oatmeal, french toast of egg’s & avocado toast. Al deze ontbijttentjes zijn ook aanraders om te lunchen.

We zijn natuurlijk wel in Mexico en daar hoort goed Mexicaans eten bij. In Tulum Pueblo doe je dat bij Burrito Amor. In dit gezellige tentje eet je de lekkerste burrito’s voor een hele fijne prijs en ze hebben ook hele goede vega opties. Ben je bij Tulum Beach en heb je zin in lekkere taco’s? Ga dan naarLa Malinche. Zeker de grilled fish taco vonden wij super lekker.Even geen zin in Mexicaans? Goede sushi eet je bij Nao enLa Hoja Verde is een goed veganistisch restaurant met gezonde maaltijden.

Budget tip:Bij Tulum Beach zijn weinig opties voor een snelle en goedkope lunch. Ben je bij Tulum Beach en wil je vlug wat eten voor weinig geld? Bij deGOmart kan je belegde broodjes kopen en in deze supermarkt zit ook een Subway.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (21)

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (22)

Tulum is verdeeld in twee delen: Tulum Pueblo en Tulum Beach. Bij het boeken van een accommodatie zal je dus moeten kiezen.

Tulum Beach

Tulum Beach is één lange weg langs het prachtige witte zandstrand van Tulum. Deze weg is 7 kilometer lang en hier vind je ontelbaar veel café’s, restaurants, beachclubs, bars, winkeltjes en hotels. Ook zie je hier veel creatieve creaties en kunstwerken. In Tulum Beach is het altijd levendig en druk. Soms iets te druk want er staat regelmatig een file met auto’s. Er is maar één smalle weg waardoor het verkeer snel vast loopt. Het is goed om te weten dat de hotels en restaurants in Tulum Beach een stuk duurder zijn dan in Tulum Pueblo. Er zijn ook wat goedkopere restaurants te vinden maar die zijn wel in de minderheid.

Tulum Pueblo

Tulum Pueblois een dorpje 4 km verderop landinwaarts. Vanaf Tulum Beach loopt er een kaarsrechte weg (met een goed fietspad ernaast) richting Tulum Pueblo. Het dorpje zelf is niet bijzonder maar ook hier vind je zeker gezelligheid en goede hotels en restaurants. Zo vind je hier de gezellige straat Calle Centauro Sur met meerdere bars waar elke avond livemuziek is en er zijn veel goede restaurants waar je voor een prima prijs kunt eten. Ook hotels vind je hier in overvloed, zowel luxe als basic. Het grote nadeel aan verblijven in Tulum Pueblo is dat het strand best ver weg is. In principe ben je er in 20 minuten fietsen maar het is toch meer een ‘uitstapje’ dan wanneer je vanuit je hotel binnen een minuut op het strand staat. Je komt uiteindelijk toch voor het strand als je in Tulum bent.

Onze keuze om te verblijven

Wij hebben zowel in Tulum Pueblo als in Tulum Beach verbleven. Beide keren hebben we een goed verblijf gehad maar onze voorkeur gaat toch uit naar Tulum Beach. Wakker worden en binnen een minuut op een parelwit strand staan, is toch wel heel erg lekker. We reden vaak in onze huurauto naar Tulum Pueblo om daar een hapje te gaan eten. Behalve op vrijdag, zaterdag en zondag want dan staat er altijd file. Zo gaven we geen bakken met geld uit aan alle dure restaurants in Tulum Beach en konden we toch genieten van de prachtige locatie. Voor een hotel betaal je al snel het drie dubbele dus dit is wel iets om rekening mee te houden. Natuurlijk kan je ook een paar dagen in Tulum Pueblo en een paar dagen in Tulum Beach verblijven. Qua sfeer vonden wij Tulum Pueblo wel veel leuker omdat het een ‘normaler’ publiek trekt. Hieronder lees je over onze favoriete hotels in Tulum Pueblo en Tulum Beach.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (23)

Tip: Zo haal alles uit je reis door Zuid-Mexico

Van de voorbereidingen en voorpret tot alle ins en outs van 10 bestemmingen in Zuid-Mexico. Met onze nieuwe reisgids heb je alle essentiële tips, altijd bij de hand. Zo ontdek je de mooiste plekken, ga je goed voorbereid op reis en bespaar je veel tijd en uitzoekwerk.

Bekijk onze reisgids

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (24)

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (25)

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (26)

Hotels in Tulum zijn helaas vaak erg prijzig en in de drukkere wintermaanden kunnen de prijzen soms verviervoudigen, zeker als je niet ver van te voren boekt. Wij hebben er behoorlijk wat hotel mogen testen en dit zijn onze aanraders:

Aanraders in Tulum Pueblo

Hotel Howlitais een kleinschalig, knus hotel en is ideaal als je een wat kleiner budget hebt. Het ligt net buiten het drukke centrum maar alle restaurants en cafeetjes zijn op loopafstand. Er is een fijn zwembad en de kamers zijn eenvoudig maar hebben alles in huis voor een fijn verblijf.Ook bij Biwa Tulumkan je rekenen op een heel goed verblijf. Naast dat er een fijn zwembad is, is er ook een groot dakterras waar je iedere ochtend een lekker ontbijtje krijgt. De ruime kamers zijn voorzien van een keuken, een fijne zithoek en een goed bed. Kijk ook zeker even of er nog een kamer vrij is bijCoco Hacienda Tulum. Dit hotel is een oase van rust met een heerlijke tuin en fijn zwembad midden in het centrum van Tulum!

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (27)Coco Hacienda
REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (28)Hotel Howlita
REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (29)Biwa Tulum

Aanraders in Tulum Beach

Je stapt uit je bed, loopt je hutje uit en je kan gelijk een duik nemen in een azuur blauwe zee van Tulum. Dat klinkt als een droom toch? Chancabañitais vaak de goedkoopste optie bij Tulum Beach en hoewel de bungalows eenvoudig zijn, zit je hier wel direct aan het strand. Onze bungalow had geen airco maar doordat het veel lucht, en je en goede ventilator hebt, was het in de nachten heerlijk fris. Zoek je iets meer luxe dan sta je vanuit je bungalow vanZamas Hotelook zo op het strand. Er hangt een hele chille sfeer, er is een fijn zwembad en er zijn hangmatten en ligbedjes. Ook bijzonder en relatief betaalbaar isNativus Glamping. Je slaapt hier in een luxe tent en je hebt een eigen buitendouche.Het is omringd door jungle, het ligt aan een prachtige cenote (perfect is om in te zwemmen!) en op steenworp afstand van het witte strand.

REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (30)Chancabañita
REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (31)Zamas Hotel
REISJUNK | Tulum is de meest hippe strandbestemming in Mexico (32)Nativus Glamping
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated: 02/18/2023

Views: 5965

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.